>DEREOTLU PEYNİRLİ KURABİYE

>

Dereotlu Kurabiye

Tereyağ…

Kimisine göre o olmadan asla, kimine sorarsan tereyağlıysa yenmez. Kimi doktor uzak durun derken, kimisi onu yiyene bir şey olmaz der.

Ben mi ne düşünüyorum? Sizce 🙂 ???

Benim bir yengeciğim var, adı Şükran. Şükran Yengeciğim, bizim ailede yaptığı yemeklerin, açtığı böreklerin lezzeti ile meşhurdur. Onu evine davet eden, telaşa kapılır 🙂 Ona gidecek olan 4 gün önce perhize girer. Ona tarif sorana söylediği tek şey.. Tereyağ kızım, tereyağ kullandım, bir şey yapmadım 🙂 olur. Elinin lezzetinin ötesinde kesinlikle kabullendiğim tek şey, tereyağın lezzetinin başka olduğu.

Bu cumartesi Demir’in mevlüdüne giderken aklımda yapacağım şey başkaydı aslında. Onu da yaptım ama gözüme az gelince başka ne yapabilirim diye elimde kalan malzemelere bakındım. Yaptığım diğer tuzludan sonra dahi tatlıya gitmedim elim. Canım şöyle kıyır kıyır, mis gibi tereyağ kokan bir şeyler istedi.

Bu kurabiyeleri de o vesile ile yaptım, denerseniz çok memnun kalacağınıza eminim.

Malzemeler:

  • 100 gr oda ısısında yumuşamış tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvıyağ (ben mısırözü ve zeytinyağını karıştırdım)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 100 gr beyaz peynir, ufalanmış ya da rendelenmiş
  • ince kıyılmış dereotu (5-6 dal kıydım)
  • 2 yemek kaşığı tepeleme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 3 su bardağı un
  • 2 yumurta , birinin sarısı dışına
  • üzeri için haşhaş

Dereotlu Kurabiye

Fırınımızı 180 derecede ısınmaya bırakıyoruz.

1 yumurtanın sarısını ayırıp, un ve haşaş dışında kalan tüm malzemeleri derince bir kaseye koyuyoruz. Önce 2 su bardağı unu ilave edip malzemelerle karıştırıyoruz. Sonrasında kalan unu yavaş yavaş ilave ederek hamuru toparlıyoruz. Ele yapışmayacak kıvamda ancak yumuşak bir hamur olana kadar un ilave ediyoruz.

Fırın tepsimizi yağlayıp ya da yağlı kağıt sererek hazırlıyoruz. Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayıp aralıklı olarak tepsiye diziyoruz. Üzerlerine yumurta sarısını sürüp haşhaş serpiyoruz.

Pembeleşinceye kadar fırında pişmeye bırakıyoruz.

Afiyetle, sağlıkla

27 thoughts on “>DEREOTLU PEYNİRLİ KURABİYE

  1. >Sevgili Müge ellerine sağlık. Kurabiyeler nefis görünüyor. Aklıma geldi şimdi. Buna benzer bir kurabiyeyi bende yapıyorum. Eve gidince deniyeyim.Öpüyorum seni.

  2. >İşte bu lezzet tam bana göre Müge :9 ellerine sağlık, farklı bir tarifle yapıyordum ben ama merak ettim bir de seninkini deniycem :))

  3. >Sevgili Gamze,Teşekkür ediyorum ziyaretin için.Ebrucum, yap dene yine gel anlat olur mu :)Deryacım,teşekkür ederim.Nilaycım,sağol ziyaretin için.Sevgili Filiz, sevgili Sağlıklı Mutfak sizlere de çok teşekkür ediyorum.Müge

  4. >Mineciğim, haklısın bence de..Sana kesinlikle katılıyorum.Yaseminciğim, herşeyin fazlası zarar, haklısın.Sevgili gül, Sevgili Çeşnici.. ziyaretleriniz için teşekkür ediyorum.Handeciğim, Aylinciğim sizlere de teşekkürler.Müge

  5. >Müge'cim yıllardır margarin evime girmiyor.O kadar alışmışımki tereyağ ve zeytinyağına margarin kullanıldığında hemen anlıyorum ve yiyemiyorum.Damağımda garip bir tad bırakıyor. Tereyağlı bir kurabiyenin yerini margarin nasıl tutar? margarin yiyin diyen bir diyetisyen duymuştum buna da para diyorum paranın gücü..Parasını veince herşeyi söyleyebilenler var.Tereyağ yerine margarin,et suyu yerine bulyon kullanın!çok uzattım yaa 🙂 pardon ! ellerine sağlık canım enfes !

  6. >Kesinlikle katılıyorum.Tereyağ ile yapılanlar başka oluyor ve de ağır olmuyor.Öyle bir algı oluşmuş herkeste margarinin verdiği o tatsızığa alışmaktanmıdır nedir.Bizim evimizde uzun bir zamandır herşey tereyağ ile eskiden de kullanırdık ama hamur işine kimi zaman margarinde eklenirdi.Ama uzun bir zamandır ya zeytinyağı yada tereyağ ve kesinlikle ağır değil bilakis koku ve gevreklik nefis oluyor.Ellerinize sağlık kıyır kıyır hal buradan belli oluyor.

  7. >Müge, şahane görünüyorlar, canım babamın çok sevdiği bir tarifim vardı dereotlu, nicedir yapmadığım aklıma geldi senin tarifinle. Seninkiler benim yaptıklarımdan daha pofuduk görünüyor, bunu deneyeceğim. Fotoğrafa yorum yapmadan geçemeyeceğim yine, gölgeler müthiş yakalanmış!

  8. >1- görsele bayıldım2- bende tereyağcıyım. margarinle kurabiye yapmam, hemen de o ağır tadı alırım((3-dereotlu kurabiyeyi çok severim.şimdi bir tanesini aldım, akşam yemek sonrası bakacağım tadına. Ellerine sağlık..

  9. >Bu aralar benim de aklımda bir tuzlu kurabiye fikri vardı. Yarısını sade hamur içine zeytinli, yarısını da dereotlu-peynirli düşünüyordum. Bu tarif çok hoşuma gitti, kesinlikle deneyeceğim. Görüntü harika, ellerinize sağlık. Siz önerdiğinize göre tadı da süper olmalı. Afiyetler olsun. Sevgiler.

  10. >Denenmeliler listeme ekledim. Cok guzel gorunuyorlar. Eminim ki lezzetleri de goruntuleri gibidir. Ellerinize sagliksevgilersevdewww.narcicegirengi.com

  11. Bugün bu kurabiyeden yaptim gelecek olan misafirlere. Daha önce de yapmistim, tarif icin tesekkür etmek istedim. Cok makbule gecti vallahi özellikle bugün, cünkü malzemeler olduktan sonra cabucak hazir oluyor. Sevgiler..

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s