>EZOGELİN ÇORBASI

>

Ezogelin Çorbası

İki gündür hasta yatıyoruz 😦 Dönemin malum salgınından sanırım ben de nasibimi aldım ve iki seksen evde yatıyorum, işe gidemedim. Hastalık neyse de ilaç alamadığım için biraz sürünücem galiba, o fena. Portakala, limona kuvvet diyoruz biz de ne yapalım. Tabii hastayken en iyi gıda bol limonlu,karabiberli bir kase çorba…
Arşivden bir tarifim kalmış yayınlanmayan , tam da denk geldi. Ezogelin çorbası, klasik çorbalardan, çoğumuzun evinde pişer. Bazı tariflerde soğan kullanılsa da ben ve Engin pek tercih etmediğimiz için, benim tarifimde yok.

Malzemeler: (6 kişilik)

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 3 yemek kaşığı pirinç
  • 3 yemek kaşığı ince bulgur
  • 1/2 su bardağı domates rendesi (ben yazın hazırladığım domateslerden kullandım)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • tuz, karabiber, kuru nane, kırmızı biber
  • 2 adet Maggy Tavuk Bulyon (arzuya göre kullanmayabilir, taze tavuk suyu ile pişirebilirsiniz)
  • 2 yemek kaşığı tereyağ (arzuya göre sıvıyağ da kullanabilirsiniz)

Yapılışı:

  • Mercimek, pirinç ve bulguru bol su ile yıkayıp bir tencereye alıyoruz. 3 su bardağı su koyup hepsini birarada pişmeye bırakıyoruz.
  • Başka bir tencereye tereyağını koyup salçaları ekleyerek kısık ateşte kavuruyoruz. Domates rendesini ilave ediyoruz. Baharatlarını ve bulyonunu ekliyoruz. Bir miktar sıcak su ilave ederek kısık ateşte 3-4 dk kadar pişiriyoruz.
  • Bakliyatlar iyice haşlanınca haşladığımız suya hazırladığımız domatesli sosu katıp karıştırıyoruz.
  • Bu aşamada çorbanın kıvamını arzu ettiğiniz akıcılığa getirmek için sıcak su ilave edebilirsiniz.
  • Kısık ateşte bir taşım kaynattığımız çorbamızı sıcakken servis ediyoruz.

Afiyetle & sağlıkla,

12 thoughts on “>EZOGELİN ÇORBASI

  1. >ben çok ama çok severim.dışarıda çorba içersem eğer oraya özgü bir çorba yoksa muhakkak ezogelin içerim:)ellerinize sağlık.bu arada çok geçmiş olsun,nacizane tavsiyem taze sıkılmış portakal-mandalina suyu içmeniz,birde ayva-elma-ıhlamur üçlüsünü kaynatıp çay olarak içmeniz.çünkü bende 1 hafta önceye kadar çok hastaydım ve bunlar sayesinde iyileşebildim,doktora gitmedim.

  2. >En sevdiğim çorbalardan biridir ve herkes değişik yapar bu çorbayı.Siz tam benim gibi yapmışsınız.Elinize sağlık geçmiş olsun.

  3. >Canım çok geçmiş olsun. Annem 'paçavra hastalığı' derdigerçekten öyle , sersem yapıyor insanıÇorbaya gelincebir çorba sever olarak favorim eline sağlık şifa olsun :)sevgiler

  4. >Çok çok geçmiş olsun. Bu sene grip çok sarsıcı.Bu güzel çorbadan da içmek var ama bu hastalık kolunu kıpırdattırmıyor insana

  5. >tam kış çorbası ellerine sağlık canım. ama kendine dikkat et nolur. bebişine de. Çok çok geçmiş olsun. İlaçda kullanamadığın için bol bol yemek ye vücut direncin düşmesin. Tekrar geçmiş olsun canım…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s